Bar Bru (Maldegem) focust op ontbijten en lunches met een eigen twist
Het adres Nijverheidslaan, aansluitend op de Industrielaan, betekent al een serieuze hint: deze horecazaak bevindt zich te midden van een bedrijvenzone, en dan nog wel op het grondgebied van het nijvere Maldegem. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad alvorens de gemeentelijke overheid definitief het licht op groen zette. Zeker wat betreft de (ruime) parking rechtover geraakte men het moeilijk eens. Een en ander maakte dat de gloednieuwe foodbar pas de deuren kon openen begin november ’23, maar na ruim een jaar heerst algemene instemming dat deze zuiver familiale kmo daadwerkelijk beantwoordt aan een bestaande behoefte in deze zakelijke omgeving.
Broodjeszaak/lunchbar

De optie om uitgerekend op deze locatie een broodjeszaak/lunchbar te openen, was een idee van Jessica Van Ryckeghem. In haar vorig professioneel leven baatte ze frituur ’t Keetje in Adegem uit. De zaak rendeerde voortreffelijk, maar een scheidingskwestie betekende voor haar het onverwachte einde.
In de industriezone van Maldegem stond een pand te huur waar voordien uitlaten van auto’s verhandeld werden. De ruimte was helemaal leeg en bood door zijn volume diverse mogelijkheden. Moeder Jessica en haar dochters zagen de opportuniteit om deze helemaal om te turnen tot een eigentijds concept van broodjeszaak/lunchzaak – die minder weekend- en vooral minder avondwerk zou vergen dan in de frituur – met net geen 50 zitplaatsen. Dat aantal kan trouwens serieus verhoogd worden via de terrasruimte aan de voorkant van het gebouw. Dat laatste is een ingreep waar komende zomer werk van zal worden gemaakt.


Maldegemse Liefde
Een brainstorming leidde tot de naam van de zaak. Dochter Kirsten gaf de voorzet met de oorwurm Bar Brut, maar uiteindelijk viel de keuze op Bar Bru (zonder t) omdat bru ook voor de notie lekker en gezellig staat. Da’s ongetwijfeld een factor die midden een per definitie wat grauw uitziend industriepark kan tellen.
Deze bijzondere insteek maakt dat de klanten in hoofdzaak uit de actieve buurt komen. Dat gaat van werknemers die een belegd broodje komen halen, tot zakenlunches of ondernemers die een meeting houden in Bar Bru.
Daarnaast komen ook flink wat kandidaten voor het ontbijt of de lunch uit Maldegem-centrum afgezakt. Speciaal voor hen werd overigens “Maldegemse Liefde” gecreëerd, een in het plaatselijk dialect neergeschreven ontbijt, dat in feite heel basic is, maar wel met alles erop en eraan!
Spaans brood
Omgekeerd levert Bar Bru ook aan bedrijven of aan huis. De toegankelijkheid is erg groot, want bestellen kan zowel via de eigen website (barbru.be) of gewoon langs de telefoon of met een mailtje. Op de site staat doorgaans in de opmerkingen onderaan of de klant zijn bestelling komt afhalen, hetzij waar die dient geleverd te worden en om welk uur. Stel dat zo’n opdrachtgever bijvoorbeeld om 12 uur z’n broodje komt ophalen, dan wordt dat 10 minuten voordien klaargemaakt zodat de versheid intact blijft.
De broodjes zelf zijn niet de klassieke Franse stokbroden, maar Spaans brood van een kwaliteit waarmee op een smaaksegmentje hoger gemikt wordt. De broodjes zijn afkomstig van een groot bedrijf – want geen enkele warme bakker uit de dichte of verdere omgeving bakt dergelijk brood – en worden ter plaatse in Bar Bru afgebakken.
Voor het beleg van deze kraakverse broodjes geldt een bijzonder ruime keuze. Gelet op dat brede gamma is het niet evident om nog frequent met creatieve nieuwe ideeën uit de hoek te komen. Toch wordt dat ingevuld met de keuze voor telkens een heel ander Broodje van de Maand. Raadpleeg de website wat die creatie dan concreet inhoudt.
Frietjes zijn blijvers
Die leuke twist, waarmee Bar Bru zich onderscheidt, geldt net zo goed voor de heel populaire burgers en salades. Beide soorten lenen zich om zowel ter plaatse te nuttigen als on the go. Bij de salades wordt telkens een Salade van de Week in specifieke eigen Bar Bru-stijl gepromoot. Qua betere snack is daarnaast een stevig assortiment panini’s en croques voorhanden.
Ook bij de lunches voeren, naast uiteraard klassiekers van eigen bodem, originele invalshoeken de boventoon. Weeksuggestie Warme scampi’s met groentjes en frietjes is hier een goed voorbeeld van. Dat is meteen ook een link met het professioneel verleden van Jessica. “Dat blijft er een beetje in zitten,” lacht dochter Kirsten, “maar dat doen we er met plezier bij. Uiteindelijk is alles afgewerkt met een eigen touch. Zo is dit gerecht op een speciale manier gekruid. Het is heel tof om op die manier te werk te gaan.”
Ook gewoon een koffie
En van werken gesproken: de mise-en-place en de bediening gebeuren in eerste instantie door Jessica en Kirsten. Tweede dochter Ciara springt bij wanneer ze kan – want ze volgt ook nog afstandsonderwijs – en tevens is er op de drukke momenten de geapprecieerde assistentie van flexi’s.
Kirsten begint om 6 uur ’s ochtends van dinsdag t/m vrijdag (maandag en zaterdag iets later) en stopt ermee om 15 uur. Mama Jessica komt wat later ’s morgens, maar blijft tot 17 uur.
Dat houdt in dat iedereen ook van harte welkom is in Bar Bru om er gewoon een koffie (of thee, of frisdrank …) te nuttigen. Het enige mogelijke nadeel is dat de zaak normaliter na de middagshift sluit om 15 uur. Kirsten: “Wanneer mensen nog wat langer willen blijven zitten, is dat doorgaans heel goed mogelijk, want meestal hebben wij toch opkuis ’s namiddags.”
Overigens kan het koffietje gerust vergezeld worden door pakweg een stukje taart of een donut. Het aanbod dessertjes was in eerste instantie een stuk uitgebreider. Er werd op dit punt voorlopig wat teruggeschakeld, maar de dames willen daar in de nabije toekomst een absoluut werkpunt van maken.

Themadagen
Mede daardoor lag het accent na het eerste werkjaar van Bar Bru expliciet op de broodjes en de lunches. Over de bijval ’s middags bestaat algemene tevredenheid, de ontbijten doen het ook goed maar zijn vatbaar voor nog grotere belangstelling. En ’s avonds? In de voorbije maand december startten ze het experiment op om, in weerwil van het sluitingsuur, een additioneel publiek te bereiken door elke dinsdag ook in de avond open te doen. Bar Bru in de hoedanigheid van bistro als het ware!
Een tweede experiment, dat al meteen zijn nut bewees, bestaat uit het organiseren van een maandelijkse themadag. Afgelopen jaar gebeurde dat onder meer rond moederdag, rond vaderdag en rond Valentijn. In het eerste geval stonden bijzondere ontbijt/brunches centraal, de vaders werden geëerd via een barbecue buiten met optreden van een gitarist, terwijl alles bij Valentijn draaide om een diner met heel veel kaarsen …

De klanten blijken duidelijk te genieten van dergelijke out-of-the-box initiatieven. De organisatoren zijn er op hun beurt mee in hun sas. Zegsvrouw Kirsten: “Dat zijn zo’n beetje de dingetjes die ons kenmerken. We proberen steeds onze eigen draai te geven en net iets anders te zijn.”
Foto's: Bar Bru en Daniel Steevens