ArchitectenPremium

SCHOLENBOUW IS OVERGENORMEERD

Bogdan & Van Broeck pleit voor maatwerk en kwalitatief ruimtegebruik

Het architectenbureau Bogdan & Van Broeck heeft grote voeling met de actualiteit. “Vlaanderen is kapotgebouwd", klinkt het ongerust uit de mond van Leo Van Broeck. “Scholen bouw je dan ook niet op om het even welke plek." De toon is meteen gezet.

EEN PLEK OM IDEEEN TE SPUIEN

Het RITS had nood aan een leesbaar circulatiepatroon. Eén centrale connector zorgt voor een heldere aansluiting opalle afdelingen en de activiteiten worden meer zichtbaar aanwezig gesteld.Het gebouw ademt een artistieke en creatieve sfeer die strookt met zijn missieWie aan de Hooikaai in Brussel aanbelt op het nummer 55, vlak achter de Koninlijke Vlaamse Schouwburg, merkt al gauw dat het bureau van Leo Van Broeck en Oana Bogdan een uitgesproken DNA-structuur heeft. Het kantoor bevindt zich op de verdieping van een gerenoveerd pakhuis en kijkt uit op een brede, groene straat. De aanblik van het interieur is eerder ongewoon. Ons oog valt op de vele Kaukasische tapijten en kelims een weelde aan kleuren met op de koop toe een vleugelpiano. De vele maquettes en vormen die her en der verspreid staan, verraden de aandacht voor ontwerpend onderzoek, en ook de talrijke informele zithoeken vallen op. Zij vormen wellicht de ideale plek voor kennisoverdracht en overleg.De voertaal in het bureau is trouwens het Engels, en dat omwille van de vele nationaliteiten. Een jonge architect met ervaring in Zweden schenkt ons een glas water in, en vertelt ondertussen over de Het RITS had nood aan een leesbaar circulatiepatroon. Eén centrale connector zorgt voor een heldere aansluiting opalle afdelingen en de activiteiten worden meer zichtbaar aanwezig gesteld.Het gebouw ademt een artistieke en creatieve sfeer die strookt met zijn missietijd die hij in het Hoge Noorden doorbracht. Het zijn de verhalen in de zijlijn die we in de snelheid van ons bezoek nog gauw meepikken. Zij bepalen namelijk de kleur en mentaliteit van het bureau: een plek om je thuis te voelen, om de wereld te ontmoeten en om ideeën te spuien. Het zijn atypische bureaus zoals deze die opvallen. Ze worden gedragen door een discours met een brede maatschappelijke rand, en gaan steeds op zoek naar de legitimiteit van het architectenberoep en de connectie met stedenbouw.Kortom, een architectuurbedrijf met reliëf en met een sterke drive om antwoorden te zoeken over het architectuurspel in een steeds veran-derende wereld.


VLAANDEREN ONTPLOFT

Verkavelingswoede

“Wij bouwen niet zomaar een kaveltje vol", opent Leo Van Broeck gedecideerd. Van Broeck is behept met een gezonde, alerte directheid. “Als mensen ons vragen om een woning op een kavel in het buitengebied te bouwen, dan gaan we daarin geen geval op in. We wijzen hen letterlijk de deur. Vlaanderen heeft in Europa het hoogste percentage bebouwde oppervlakte, én het record aantal uren file per werknemer", legt hij uit. “Als Vlaanderen tegen hetzelfde tempo open ruimte blijft innemen, dan zal in 2050 41,5% van de beschikbare ruimte volgebouwd zijn." Volgens cijfers van Bond Beter Leefmilieu, Ruimte Vlaanderen en KULeuven bedroeg het aandeel bebouwde ruimte in 1976 slechts 7,2%.


Gefragmenteerd woonweefsel

Het ontwerp voor de uitbreiding voor autistische kinderen in BSBOGO De Bloesem in Sint-Truiden is gebaseerd op een flexibel repetitief systeem. Het willekeurig alternerende ritme van de ramen is gericht op het vermijden van monotone patronen die storend werken voor autistische kinderenUit de cijfers van Bond Beter Leefmilieu, Ruimte Vlaanderen en KULeuven blijkt bovendien ook dat de Vlaming in de tweede helft van de twintigste eeuw, tijdens de piek van de verkavelingswoede, op een paar decennia tijd meer en meer afhankelijk is geworden van de auto. In 1960 werden bijvoorbeeld nog 230 miljoen treinreizigers genoteerd; in 2000 waren dat er nog slechts 150 miljoen. Het verbaast Van Broeck niets. “Het is onmogelijk om in een dergelijk gefragmenteerd woonweefsel een economisch haalbaar en betaalbaar openbaar vervoer uit te werken. In onze ogen heeft Al Gore te veel de nadruk gelegd op warming up, terwijl het net vooral draait om land use. Wat dat laatste betreft, is onze footprint veel te groot. Sommigen noemen Vlaanderen een 'nevelstad', maar dat klinkt te vergoelijkend. Het suggereert dat we de verrommeling moeten aanvaarden. Bovendien is het versnipperde Vlaanderen allesbehalve een echte stad."


ONTWERPPOLICY

Geen ruimte verkwanselen

Het ontwerp voor de uitbreiding voor autistische kinderen in BSBOGO De Bloesem in Sint-Truiden is gebaseerd op een flexibel repetitief systeem. Het willekeurig alternerende ritme van de ramen is gericht op het vermijden van monotone patronen die storend werken voor autistische kinderenHet bureau draagt de luide boodschap uit om de ons resterende, schaarse ruimte niet nodeloos te verkwanselen. Binnen de academische wereld leeft deze boodschap langer, maar die wordt nog te weinig uitgedragen. Voor Bogdan & Van Broeck is architectuur gelijk aan stedenbouw, terwijl stedenbouw doorgaans gelinkt is aan de politiek. Daar wringt het schoentje. “Het stedenbeleid wordt elk jaar een stuk beter," geeft Van Broeck toe, “maar de brede politieke laag is zich hier helaas nog niet voldoende van bewust. We zitten nog met veel kleine gemeentes, wat impliceert dat de burgemeesters van die gemeentes niet geweldig veel verdienen. Om opbrengsten te genereren, schrikken ze er vaak niet voor terug om een bos vol te zetten met appartementen."


Op maat

Bogdan & Van Broeck heeft een uitgesproken ontwerppolicy. “Wij werken op maat", klinkt het volmondig. “In elk project zoeken we naar zingeving, en dat doen we in onze vlakke structuur samen met onze medewerkers. Zo banen we de weg op zoek naar meerwaarde door inzicht en smart solutions", aldus Van Broeck.

CAMPUS UNESCO

Scholen van morgen

Voor de Campus Unesco Koekelberg werd de bestaande gebouwstructuur grotendeels behouden. De nieuwe gebouwen worden zo ingeplant dat de school ondanks de uitbreiding toch compacter wordtHet bureau profileert zich ondertussen scherp op verschillende, uiteenlopende terreinen. Zo werkt het momenteel mee aan de campagne Scholen van Morgen, meer bepaald door de bouw van de nieuwe Campus Unesco in Koekelberg. In 2011 won het bureau de ontwerpwedstrijd voor de school met een gefundeerd ontwerp voor een nieuwe campus. Ook hier werd het gedachtegoed om de wereld niet verder te versnipperen meegenomen: met een nadruk op compactheid en groen refereert het bureau andermaal naar zijn stokpaardjes. “In deze school zochten we bovendien naar een extra belevingswaarde", vult Van Broeck nog aan.

Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid. De scholen worden gebouwd volgens de DBFM-formule. Dat houdt in dat Scholen van Morgen nv instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het dertigjarige onderhoud (Maintain) van de schoolgebouwen. Tijdens deze periode betaalt het schoolbestuur jaarlijks een beschikbaarheidsvergoeding. Na afloop wordt het gebouw zonder bijkomende kosten aan het schoolbestuur overgedragen. Scholen van Morgen realiseert op die manier 165 projecten, goed voor 200 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 625.000 m2 en 125.000 leerlingen.

Inbreiding

Wie het ontwerpvoorstel bekijkt, merkt meteen op dat de basisstructuur van de schoolgebouwen in grote mate behouden blijft. Het getuigt van een doordachte en kritische keuze om maximaal te renoveren en slechts een zeer beperkt aantal gebouwen af te breken. Door de realisatie van een nieuwbouw kan de school groeien, al zorgt de inplanting van de nieuwe gebouwen er toch voor dat ze compacter wordt. Van Broeck spreekt in deze case dan ook niet van uitbreiding, maar wel van 'inbreiding': “We houden het vooral compact."

Groen

Door de inplanting van de nieuwe gebouwen wordt de school niet enkel compacter, maar is er ook meer ruimte voor groen. “Een van de grootste uitdagingen van het project was de expliciete helling van het terrein. Die problematische relatie met het sterke reliëf hebben we opgelost door het betonskelet op het terrein te strippen en de vleugels op te tillen. Zo ontstond er een betere interne circulatie." De bestaande campus is bovendien al omgeven door een groene rand, die in het project door een heuse groene gordel opgewaardeerd zal worden. De bestaande bomen blijven maximaal behouden en nieuwe bomen en struiken worden volgens het plan van de landschapsarchitecten van bureau LAND aangeplant. Voorts beschikt de school over een stille tuin. Om het schooldomein af te sluiten en te begrenzen, wordt een hekwerk geruisloos in de groene gordel rond de school geïntegreerd. De toegangen worden gereduceerd tot twee duidelijk gemarkeerde hoofdingangen: één aan de Frans Gasthuislaan en één aan de Basilieklaan.

HYPERGENORMEERD

Als het op scholenbouw aankomt, heeft Van Broeck opnieuw positieve en negatieve kritiek op de overheid. “Er is een gebrek aan flexibiliteit in de normen," stelt Van Broeck, “scholenbouw is onderhevig aan overnormering. Die normen werken contraproductief, en geven aan dat er nog te veel angstvalligheid heerst. Je mag niet op je bek gaan." Afwijken om andere onderwijsmodellen te introduceren blijkt dan ook geen sinecure. Er bestaan dan wel verschillende didactische modellen, maar de budgetten om die te realiseren zijn vaak te klein. Op de vraag of Scholen van Morgen energiezuiniger zijn geworden, reageert Van Broeck als volgt: “Jazeker, maar niet beter dan wat de wet voorschrijft. De investeerder heeft nu eenmaal geen belang bij energiezuinigheid die aan de huidige eisen voorbijgaat. Omdat de gebruiker die later de energierekening betaalt en investeerder niet dezelfde zijn, wordt er niet extra geïnvesteerd."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine