Flexibiliteit van de opdeelzaagmachine
Diverse vormen, materialen en technieken
De opdeelzaag werkt steeds flexibeler. Zo is het mogelijk om verschillende vormen, formaten en meerdere platen te zagen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de NC-sturing waarmee men de snelheid, projectie en koers van de zaagbladen kan instellen. Daarnaast kan men een grotere diversiteit van materialen verwerken. Ook kunnen de opdeelzagen uitgerust worden met diverse bewerkingsunits zoals boren en frezen.
Meer flexibiliteit
Zo is het op bepaalde machines mogelijk om in verstek te zagen (geïnclineerd zaagblad), om hoeken uit te zagen, om groeven te zagen in platen die men vervolgens wil buigen, om meerdere platen in pakket te zagen, om kleinere stukken te zagen, om postformpanelen te zagen, om uitsparingen uit te zagen (bv. voor spoelbakken of bij binnendeuren) ... Deze functies zijn vooral gebaseerd op de programmeerbare NC-sturing van zowel de voorritser als de hoofdzaag.
De snelheid, projectie en koers van de zaagbladen kunnen zo nauwkeurig ingesteld worden dat ze in feite de precisie van een vingerfrees benaderen. Zo kan de machine voor meer doeleinden ingezet worden en neemt ze voor een stuk de taken van een klassieke paneelzaag over. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat zelfs kleinere schrijnwerkerijen investeren in een opdeelzaag als centrale machine binnen hun atelier.

Zagen van andere materialen
De hedendaagse schrijnwerker en interieurbouwer verwerken een grotere diversiteit van materialen dan hun voorgangers. Naast spaanplaten, mdf, melamineplaten ... verwerkt hij vandaag ook volkern, multiplex, buigtriplex, kunstharsplaten, glaslaminaat, blokplaten, honingraatpanelen en noem maar op. Wil men al deze zaken op de opdeelzaag kunnen verwerken, dan moet men de machine daarop kunnen afstemmen. De volledige NC-controle over de voorritser en de hoofdzaag vormt een belangrijk element binnen dat verhaal. Maar ook een drukbalk waarvan men de neerwaartse druk in trappen of traploos kan aanpassen, is geen overbodige luxe. Betreffende dit laatste bestaat er echter ook de mogelijkheid om de drukbalk te voorzien van motoren voor een betere algemene neerwaartse druk.
Verder speelt ook het opnamesysteem een rol. Zo zijn vacuümzuigers niet altijd effectief bij luchtdoorlatende platen. Bij flinterdunne panelen is een goede klemming dan weer het zorgenkind. Maak bij de aankoop van een nieuwe opdeelzaag een duidelijke inventaris van wat u allemaal op de machine wilt kunnen verwerken.
Integratie van diverse bewerkingen op de opdeelzaag
Opdeelzagen kunnen ook uitgerust worden met diverse bewerkingsunits zoals boren en frezen. Deze extra units hebben uiteraard niet hetzelfde vermogen en toepassingsbereik als op een apart CNC-bewerkingscenter, maar kunnen bijvoorbeeld wel ingezet worden voor het aanbrengen van rij- of beslagboringen en het realiseren van groeven in corpusdelen.
Extra capaciteit voor bewerkingscenter
Het voordeel van een investering in een opdeelzaag met bewerkingsfunctionaliteiten is dat er extra capaciteit vrijkomt op het eigenlijke CNC-bewerkingscenter in het atelier. Die machine kan dan volop ingezet worden voor complexere taken of bewerkingen die meer vermogen vragen.
Lagere output opdeelzaag
Het nadeel is dan weer dat de extra bewerkingen de opdeelzaag trager laten werken. Dit hoeft echter geen bezwaar te zijn voor bedrijven die niet mikken op snelheid en volume, maar die eerder bezig zijn met divers maatwerk.
Stofafzuiging
Een niet te vergeten cruciaal aspect van de zaagbewerkingen op de opdeelzaag is de efficiënte afvoer van stofdeeltjes. De verbeterde stofverwijderingssystemen kunnen daarbij bijvoorbeeld bestaan uit twee extra gordijnen uit plastic lamellen langs de te verzagen materialen die de zaaglijn volledig afsluiten. Vervolgens blaast een geconcentreerde luchtstroom het overblijvende stof richting een extractieopening op de linkerzijde van de machine.
Een andere vorm van stofafzuiging verloopt aan de hand van een afzuigmond die synchroon met de zaagbeweging meeloopt voor een optimale evacuatie van spanen bij het zagen.

Met dank aan: Rogiers-Vanpoucke, Haco Trading, Constant Philips, DB&S Machines en Optimat Group