CATEGORIE SCHOOLPROJECTEN
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen
Als afstudeerproject voor de opleiding Hout-Meubel creëerde Koen Van Dijck een sierkabinet in massief notelaar en essenhout gecombineerd met messing inlegwerk en beslag. Zijn eigentijdse ontwerp heeft invloeden uit de Art Deco en het Scandinavische modernisme van de vorige eeuw. Tijdens het vervaardigen maakte Koen vooral gebruik van ambachtelijke technieken, want op die manier kreeg zijn meubel een eigen ziel en persoonlijkheid.
Mosa RT, Maaseik
Het eindwerk voor zijn opleiding Se-n-Se aan Mosa RT bestond bij Kristof Van Hoof uit twee delen. Hij ontwierp twee hertenkoppen waarvan hij de ene vervaardigde in plexiglas en de andere in hout. De wanddecoratie is zijn eigen ontwerp, de productie ervan gebeurde machinaal met een CNC-machine.
Prizma Campus VTI, Izegem
Louis Vancoillie en Emile Vermeulen, leerlingen van Prizma Campus VTI, vervaardigden onder begeleiding van hun leerkracht Pol Dornez een unieke, multifunctionele speeltafel. Daarvoor maakten ze gebruik van verschillende materialen, namelijk massief eikenhout, plooibare multiplex (voor het gebogen werk) en fineer. Er werd ook ledverlichting verwerkt in de tafel. Door het complexe ontwerp werd het manuele werk tot een minimum beperkt.
Syntra West, Kortrijk
Als eindwerk na zijn driejarige opleiding tot meubelmaker ontwierp Maarten Vanarwegen een zetel uit massieve notelaar met kussens uit duurzaam vilt. Zijn meubel is geïnspireerd op de moderne designstroming uit het midden van de vorige eeuw. Het project vroeg veel handwerk, mede door de gebogen onderdelen. Daarnaast was het ook een uitdaging om de goede verbindingen voor een stevige constructie te vinden.
Thomas More, Campus Lucay Feydherbe, Mechelen
Daan de Wit van Thomas More ontwierp een meubel dat zowel bij de vooropleiding aansluit als bij zijn eigen toekomstperspectief. Met zijn chaise longue 'Stratum Quercus' wilde Daan vooral de limiet van fineer (dat voornamelijk wordt gebruikt als afwerkingsmateriaal) overschrijden. Dankzij het unieke productieproces is de stoel volledig hol, waardoor er veel minder houtverspilling is dan bij klassieke houtbewerking.
VITO, Hoogstraten
De BSO-leerlingen van het VITO in Hoogstraten doen ieder jaar vrijwilligerswerk in Antwerpen. Kleuter- en basisschool Sint-Maria is daar enkele jaren geleden verhuisd naar een voormalig klooster, maar dat gebouw is nog niet helemaal gerenoveerd. Daarom steken de leerlingen van VITO er ieder jaar enkele dagen de handen uit de mouwen. Dit jaar werkten ze volledig zelfstandig aan de vervaardiging van een torenspits. Dankzij enkele foto's en bewaarde stukken werd de torenspits een replica van het oude exemplaar.
VTI, Veurne
Voor zijn eindwerk kreeg Gerbert Ghyselen van VTI Veurne de opdracht om een weersonafhankelijke zitruimte in de tuin te maken. Uiteindelijk ontwierp hij zijn buitenmeubel 'prieel', een eivormige houten constructie. De constructie staat op een draaiplaat, zodat de inzittenden uit de wind en/of in de zon kunnen zitten.
VTI Zandhoven
De leerlingen van het zevende specialisatiejaar industriële houtbewerking van het VTI in Zandhoven bouwden als totaalproject een originele pipowagen. De wagen heeft een gebogen dak, bovenlicht en halfronde deuren volgens het houtskeletbouwtype. Tijdens het project hebben de leerlingen vooral leren communiceren en samenwerken, want iedereen had zijn eigen deelproject. Het was dan ook cruciaal dat alles tot in de puntjes op elkaar was afgestemd.
WICO Campus TIO
De leerlingen van 6THT hebben onder leiding van hun leerkracht Nico Willekens de speelruimte/wachtzaal van het Mariaziekenhuis in Overpelt ingericht. Concreet verzorgden ze de constructie van een houten speelhuis (een ontwerp van interieurarchitecte Myriam Tijskens), een muurboom met indirecte verlichting en zitmeubelen met een tafeltje voor de wachtruimte. Uitdaging tijdens het project was dat alles kindvriendelijk moest zijn, dus er mochten geen scherpe hoeken of kanten zijn en het speelhuis mocht slechts een beperkte hoogte hebben.