HOE VERLOOPT DE COMMUNICATIE TUSSEN PAKKET EN MACHINE?
POSTPROCESSOR
Tolkfunctie
In gesprekken over CAD/CAM wordt er vaak gesproken over de 'postprocessor'. Wat betekent dit nu? Wel, de postprocessor kunnen we zo'n beetje beschouwen als de tolk tussen het CAD/CAM-pakket en een specifieke machine. Concreet zet de postprocessor per element de informatie uit het CAD/CAM-pakket om in G-codes die door de machine als instructies begrepen worden. Voor elke specifieke machine in het atelier moet er een aparte postprocessor voorhanden zijn.
Elke machine vervult immers haar eigen functie (zagen, frezen, afplakken ...) en heeft ook haar eigen kenmerken (aantal assen, werkbereik, gereedschappen ...). Bij het programmeren van de postprocessor moet men bepalen welke bewerkingen van een specifiek element door een machine uitgevoerd moeten worden, alsook in welke volgorde dit moet gebeuren.
Ken uw productieflow
Om uw verschillende postprocessoren goed te (laten) programmeren, moet u op de hoogte zijn van uw productieflow. Neem nu het perfect op maat brengen van een meubelonderdeel. Hoe doet u dit? Werkt u met spanningsvrij zagen op de opdeelzaag? Zult u de plaat omfrezen op de CNC-bovenfrees? Of beschikt u over een freesmotor op de kantenlijmer? U moet dus goed weten welke bewerkingen u aan welke machine wilt toekennen. Deze beslissingen moeten dus al genomen zijn voordat men de verschillende postprocessoren programmeert.
Output
De output van een postprocessor is een bestandje met G-codes dat ergens opgeslagen wordt op de server of eventueel op een USB-stick. Samenvattend kunnen we stellen dat de postprocessor eigenlijk de slimme bediener aan de machine vervangt, die vroeger de productietekeningen via de dialoogsturing in machine-instructies moest omzetten (en daar toch erg vaak een tijdje zoet mee was).
BARCODE
Barcode is lettertype

In de ideale productieomgeving werken we met barcodes. Wat betekent barcode eigenlijk? Barcode is niets anders dan tekst, meer bepaald een soort lettertype. Wie de barcode van een product uit de supermarkt omzet in het Romeinse alfabet, komt uit op de tekst/code die net onder de barcode staat. Hetzelfde met de barcode-etiketten die na het opdelen van een meubelplaat of het afkorten van een aluminium profiel op de afzonderlijke elementen gekleefd worden. De barcode is eigenlijk een (tekstuele) instructie om het juiste bestand met G-codes op een specifieke locatie op de server (of USB-stick) te zoeken.
Bij het inscannen zal in het sturingsprogramma (dialoogsturing) van de betrokken machine automatisch het juiste bewerkingsprogramma verschijnen. Na een snelle controle om te zien of het betrokken programma inderdaad correct is, kan de bediener het element op de machine positioneren en de bewerkingscyclus opstarten. Het kan handig zijn om extra informatie op het etiket te drukken. Een mooi voorbeeld hiervan is de afplakvolgorde van een meubelonderdeel.