Belgische scholieren schieten eigen satellieten de lucht in
“Een ervaring die verder reikt dan de schoolbanken”

Van sciencefiction naar realiteit; op het militaire domein van Elsenborn vlogen eind april geen straaljagers, maar zelfgebouwde satellieten de lucht in. Tijdens de finale van het educatieve STEM-project CanSat stuurden 30 scholierenteams hun eigen mini-satellieten – formaat frisdrankblikje – met raketten tot een kilometer hoog de lucht in.
Van blikje tot ruimtevaartmissie
Het CanSat-project daagt jongeren uit om een volwaardige satelliet te ontwerpen die in een colablikje past. Geen eenvoudige opdracht: hun creaties meten onder meer temperatuur, luchtdruk en hoogte, en keren veilig terug naar aarde via een zelfontworpen landingssysteem – variërend van parachutes tot vleugels of zelfs mini-dronepropellers.
Daarnaast voert elk team een eigen wetenschappelijk experiment uit – de zogeheten secundaire missie. Deze wordt beoordeeld door een jury van ruimtevaart- en STEM-experts. De lat ligt hoog, maar het enthousiasme des te hoger.
Finale in Elsenborn: raketten én dromen stijgen op
Na maanden van ontwerpen, solderen en testen mochten de leerlingen hun satellieten eindelijk lanceren onder toezicht van Defensie. De precisie, creativiteit en het teamwork dat ze toonden, maakten diepe indruk. “We bootsen de echte ingenieurswereld na, van A tot Z,” zegt Pieter Mestdagh, coördinator van ESERO Belgium. “De ervaring die jongeren hier opdoen, reikt véél verder dan de schoolbanken.”
En de winnaars zijn…
Uit de drie landsdelen kwamen volgende teams als laureaten van CanSat 2025:
- Brussel: team HUSARZ van de Europese School BXL 1
- Wallonië: team VIGILANCE van Institut Notre-Dame d’Arlon
- Vlaanderen: team DE FILTER FLYERS van KA Beveren

Het Vlaamse team mag België vertegenwoordigen op de ESA Workshop in juni.
Hun secundaire missie overtuigde de jury op alle vlakken. Met behulp van een Kalman-filter voorspelden ze de vluchtbaan en landingsplaats van hun satelliet op basis van GPS- en hoogtedata.
“Als we de coördinaten van het begin van de vlucht kennen, kunnen we voorspellen hoe hij verder evolueert. Zo weten we waar hij zal landen,” legt het team uit. De jury prees hun precisie, originaliteit en samenwerking.
Veel meer dan een schoolproject
Voor veel jongeren is CanSat méér dan een schoolproject. Het is vaak het moment waarop een droom vorm krijgt: ingenieur worden, wetenschapper, of zelfs raketbouwer.
Ook zin om mee te doen?
Bent u STEM-leerkracht of gewoon gebeten door ruimtevaart? Dan is CanSat misschien ook iets voor uw klas. Schrijf u in voor de vormingen en ontdek stap voor stap hoe u leerlingen meeneemt op een educatief avontuur dat hen een leven lang zal bijblijven.
Bron: Esero