DaklichtPremium

GEBOGEN LICHTSTRATEN

De gebogen lichtstraat met aluminium profielen en een 'beglazing' uit kunststof is vandaag wellicht de populairste optie voor de industriebouw. Dergelijke lichtstraten bieden namelijk een budgetvriendelijke oplossing waarmee er snel grote oppervlaktes gerealiseerd kunnen worden. Het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, levert echter minder goede thermische en akoestische prestaties en heeft over het algemeen een kortere levensduur dan glas.

Voor de toepassing in gebogen lichtstraten wordt er doorgaans gebruikgemaakt van meerlagige platen
Voor de toepassing in gebogen lichtstraten wordt er doorgaans gebruikgemaakt van vier- of meerlagige platen

POLYCARBONAAT

Gebogen lichtstraten worden vandaag bijna uitsluitend vervaardigd uit meerlagig polycarbonaat (PC). Voor de toepassing in gebogen lichtstraten wordt er doorgaans gebruikgemaakt van vier- of meerlagige platen van 10 tot 16 mm dik. Voor zuivere opslagruimtes kan een dergelijke plaat volstaan, maar om aan de huidige EPB-eisen voor werkruimtes te voldoen, volstaat het niet. Daarom wordt er veelal gewerkt met een dubbele opbouw, bestaand uit een binnenblad, een luchtspouw en een buitenblad.
Een opbouw van 10 mm PC + 12 mm luchtspouw + 16 mm PC behaalt zo bv. een Ug-waarde van 1,07 W/m²K en sommige fabrikanten rapporteren zelfs Ug-waardes lager dan 1,00 W/m²K.

Polycarbonaat heeft verder een beperkte uv-bestendigheid. Op de buitenzijde van het buitenblad moet er daarom een uv-filterfolie worden aangebracht. Enkel op die manier kan een levensduur van tien jaar gegarandeerd worden.

Een andere uitdaging bij polycarbonaat is de gebrekkige geluiddemping. Bij neerslag – en dan vooral bij hagel – zorgt dat voor een onaangenaam hoog geluidsniveau.

Het licht kan langs alle zijden op dezelfde manier binnentreden en zo wordt een relatief groot grondoppervlak verlicht
Het licht kan langs alle zijden op dezelfde manier binnentreden en zo wordt een relatief groot grondoppervlak verlicht

OPTIMALE SPREIDING

Platen uit meerlagig polycarbonaat bestaan in een heldere en een opaaluitvoering. De heldere platen bieden meer doorkijk en bijgevolg ook meer kans op verblinding en oververhitting; de opaalplaten zorgen voor een meer versluierde lichtinval.

Dankzij hun tunnelvorm zorgen gebogen lichtstraten overigens voor een goede en gelijkmatige spreiding. Het licht kan langs alle zijden op dezelfde manier binnentreden en er wordt een relatief groot grondoppervlak verlicht.

Lichtstraten kun je zo lang maken als je wil
De lengte van een lichtstraat is in principe onbeperkt

AFMETINGEN

Net zoals bij vlakke lichtstraten kun je gebogen lichtstraten zo lang als je wil maken. Polycarbonaatplaten hebben een standaardbreedte van 1.050 mm en de meeste systemen werken dan ook met vaste modules. Afhankelijk van de fabrikant worden de platen of schalen in elkaar gehaakt, dan wel met gebogen tussenprofielen aan elkaar bevestigd. Net als bij vlakke lichtstraten kunnen er op die manier lichtstraten van tientallen meters lang gerealiseerd worden.
Dankzij hun gebogen vorm en lichtere constructie kunnen gebogen lichtstraten overigens overspanningen van 1 tot wel 8 m realiseren, al komen dergelijke extreme afmetingen maar zelden voor.

De radius van de gebogen schalen is afhankelijk van de dikte van de plaat zelf. Hoe dikker de plaat, hoe minder buigbaar ze is. Daarbij moet men er vooral rekening mee houden dat een plaat niet te hard onder spanning komt te staan. Dit kan de sterkte en weerbaarheid namelijk negatief beïnvloeden. Voor platen van 10 à 16 mm dik hanteert men doorgaans een radius van 1/5 à 1/8.
Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met de nodige uitzettingscoëfficiënten. Bij het gebruik van aluminium profielen moet er voor elke plaat zo minimaal 10 mm speling worden voorzien. Hiervoor worden in de bogen en profielen de nodige uitzettingsvoegen voorzien.
 

VLAKKE BEGLAASDE LICHTSTRATEN
Vlakke lichtstraatVlakke lichtstraten worden tegenwoordig meer in woningen en kantoorgebouwen toegepast dan in de industriebouw. Wegens de relatief hogere kostprijs van dergelijke lichtstraten, blijven hun toepassingen in de industriebouw beperkt tot prestigeprojecten en renovaties van bestaande sheddaken. Tegenover die hoge investeringskost staan goede thermische prestaties - tal van systemen behalen reeds een Uw-waarde van 1,0 W/m²K - én een breed gamma van functionele en esthetische mogelijkheden.

Met dank aan Dynamic Daylight Services, Lamilux, Luxlight en Skylux

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Redactie

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine