Waterafvoerkanalen & -buizen

Sanitaire leidingen leggen: van plan tot keuring

kunststof sanitaire buizen

Ben je van plan om je sanitaire leidingen te plaatsen of te renoveren? Dan is het handig om te weten welke soorten leidingen er zoal voorhanden zijn. Bij een renovatie werk je het best voort in het materiaal dat al aanwezig is, hoewel er voor sommige overgangen ook koppelstukken bestaan. Maar welke materialen worden er gebruikt voor sanitaire leidingen? En hoe maak je de verbindingen? Een overzicht.

Hoe wordt een sanitair legplan opgesteld?
Hoe wordt een afvoerplan opgesteld?
Hoe bereid je sanitaire aansluitpunten voor?
Welke soorten sanitaire leidingen bestaan er?
Hoe plaats je sanitaire leidingen?
Hoe verloopt een sanitaire keuring?
Ingrepen op je sanitair: problemen en oplossingen
Sanitair warm water: wat zijn de mogelijkheden?
Alles over regenwatersystemen

 

Hoe wordt een sanitair legplan opgesteld?

legplan sanitair zelf leggen

Op het sanitair legplan staat uitgetekend waar de toestellen en aftappunten zich bevinden en hoe ze met elkaar verbonden zijn. We geven mee wat daarbij komt kijken en geven enkele belangrijke aandachtspunten.

Lees het volledige artikel

 

Hoe wordt een afvoerplan opgesteld?

rioleringsplan sanitair zelf leggen

Het rioleringsplan hoort bij de bouwaanvraag en zal dus bij nieuwbouw door de architect worden opgemaakt. Ook bij renovatie wordt best een rioleringsplan voorzien indien dat nog niet bestaat.

Lees het volledige artikel

 

Sanitair warm water: wat zijn de mogelijkheden?

boiler sww sanitair warm water

Sanitair warm water valt uit ons alledaagse leven niet meer weg te denken; we gebruiken het voor de spoelbakken in keuken en badkamer, en voor douche of bad. Vanzelfsprekend verbruikt het opwarmen van al dat water redelijk wat energie – al is dat natuurlijk ook afhankelijk van welk systeem je gebruikt. In dit artikel overlopen we verschillende mogelijkheden voor de voorziening van sanitair warm water en wegen we hun voor- en nadelen tegen elkaar op.

Lees het volledige artikel

 

Hoe bereid je sanitaire aansluitpunten voor?

sanitaire aansluitpunten sanitair zelf leggen

Hoe en waar je de sanitaire aansluitpunten (keukenkraan, lavabo, douche, bad ...) voorziet, bepaal je bij het opstellen van je sanitair plan. In de praktijk moet je ervoor zorgen dat je die niet te hoog of te laag voorziet, zodat je achteraf geen vervelende aanpassingen moet doen. We leggen uit wat de aandachtspunten zijn per sanitaire ruimte.

Lees het volledige artikel

 

Welke soorten sanitaire leidingen bestaan er?

buizen sanitair zelf leggen

Bij een renovatie werk je het best voort in het materiaal dat al aanwezig is, hoewel er voor sommige overgangen ook koppelstukken bestaan. Maar welke materialen worden er gebruikt voor sanitaire leidingen? En hoe bepaal je de juiste diameter?

Lees het volledige artikel

 

Hoe plaats je sanitaire leidingen?

buis in buis sanitair zelf leggen

Je vertrekt altijd vanuit het vooropgestelde plan. We lijsten in dit artikel nog enkele algemene tips voor je op, en geven mee hoe je je buizen kan verbinden.

Lees het volledige artikel

 

Hoe verloopt een sanitaire keuring?

wie keurt wat? sanitair zelf leggen

Sanitaire leidingen kan je tegenwoordig zelf leggen, maar vooraleer je je woning effectief kan aansluiten op het waternet heb je een keuring nodig. Ook voor een aansluiting op de riolering is een attest van conformiteit vereist. Beide laat je uiteraard uitvoeren doen door een erkende keuringsinstantie. We geven mee hoe deze keuringen verlopen.

Lees het volledige artikel

 

Ingrepen op je sanitair: problemen en oplossingen

t-stuk ingrepen op sanitair

Zit je ergens met een lekkende afvoerbuis, is er een toevoerleiding gesprongen of moet je een nieuwe aftakking maken in je watertoevoernetwerk? Ingrijpen op een bestaande sanitaire installatie is een secuur klusje, zeker naar waterdichtheid toe. Voor een goed geïnformeerde klusser is het echter een uiterst haalbaar werkje. We overlopen enkele courante ingrepen.

Lees het volledige artikel

 

Alles over regenwatersystemen

kopfoto regenwater

Door regenwater te gebruiken voor onder meer het toilet bespaart een gezin duizenden liters leidingwater per jaar. Bovendien hoef je hemelwater niet te ontharden én bescherm je er de waardevolle grondwaterreserves mee. Een installatie voor regenwaterrecuperatie en gebruik is dus een uitstekend idee – voor nieuwbouw en grondige renovaties tevens verplicht – maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes passen: een geschikte dakbedekking, een juiste voorfilter, een voldoende grote tank, een passende pomp en de nodige nabehandeling.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Rioleringssector mikt op duurzaamheid en recyclage

Rioleringen zijn van alle tijden. uit opgravingen blijkt dat men zelfs al 500 jaar voor christus over toiletten en afvoeren beschikte, vergelijkbaar met wat we nu nog altijd kennen. maar goed dus dat rioleringsbuizen zo robuust mogelijk ge­maakt worden om lange tijd mee te gaan, al was het maar om overlast in onze drukke straten te vermijden. in dit artikel leggen we onze focus op riolerings­elementen in prefabbeton. daarvoor gingen we langs bij luc lemmens, voorzitter febelco en gedelegeerd bestuurder van tubobel, en bij raf pillaert die binnen febe verantwoordelijk is voor alle infrastructuurproducten, waaronder riolerings- en bestratingsproducten.

Hoe een dampkap installeren en aansluiten

Zonder dampkap ga je niet aan het koken. je kan bij dampkappen de opdeling maken tussen dampkappen met een externe afvoer en dampkappen die de afgezogen lucht hergebruiken. er zijn verder verschillende modellen voor handen, maar de techniek erachter,

Het gemak van waterontharders

Het water in onze leidingen bevat te veel kalk en is dus hard. dat kan zware gevolgen hebben voor je leidingen, huishoudtoestellen en zelfs je verwarmingsinstallatie. in die regio’s van belgië waar hard water voorkomt, is een waterontharder dan onontbeerlijk.

Hoe kan je water besparen in de badkamer?

In dit artikel overlopen we verscheidene manieren om water te besparen in de badkamer. dit begint bij een goede planning, maar vooral de juiste armaturen en een slimme manier van verbruiken, maken het verschil.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine