INGEBOUWDE ZONWERING

OPBOUW
Een systeem met ingebouwde zonwering bestaat uit een lamellenpakket dat apart van het glas ingebouwd kan worden. Die twee systemen worden dan samengebracht opdat de zonwering zich tussen de delen van de dubbele of driedubbele beglazing zou bevinden. Als zonweringssysteem wordt meestal gebruikgemaakt van lamellen omdat die een hoge dynamiek bieden. Ze kunnen namelijk in drie standen worden geplaatst: met de lamellen naar voren gekanteld (zonweringsstand); met de lamellen naar binnen gedraaid (privacy); en met de lamellen vlak (doorzicht). Dat systeem kan reeds worden toegepast op ramen met een oppervlakte tot 9 m² en binnenkort zou tot 12 m² mogelijk moeten zijn. Naast lamellen wordt ook een doeksysteem (plissé) gebruikt, alsook een dubbele plissé met gemetalliseerde binnenkant voor een volledige verduistering, ideaal voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Doeksystemen zijn beschikbaar tot een oppervlakte van ruim 6 m².
WERKING
In principe werkt ingebouwde zonwering op dezelfde manier als traditionele lamelsystemen, maar de oplossing zit verwerkt tussen de dubbele of driedubbele beglazing. Wanneer er voor een driedubbele glassamenstelling (in combinatie met de juiste lamellen) wordt gekozen, heeft het systeem een g-waarde van slechts 5%. Bij een lamelkanteling van 53% (met doorzicht) komt dat neer op 8 à 9%. Er kan in die situatie dus nog steeds gebruik worden gemaakt van het natuurlijke buitenlicht en doorzicht.
De zonwering kan op verschillende manieren worden aangestuurd. Zo is bij de manuele bedieningen een bediening met een koord nog steeds een mogelijkheid, want dat systeem is aangepast aan de Europese normen inzake veiligheid. Zo is de koord korter geworden en zal deze automatisch loskomen mocht er bijvoorbeeld een kind in vast komen te zitten. Daarnaast is aansturing met domotica voor gemotoriseerde systemen ook een optie. Zo bestaan er applicaties die kunnen worden gekoppeld aan het hele zonweringssysteem. Dat is echter vooral interessant voor particulieren. Bedrijven en kantoren kunnen kiezen voor zonnesensoren om zo de zonwering automatisch mee te kantelen met de zonnestand.
TOEPASSINGEN
Ingebouwde zonwering kan zowel voor particulieren als voor bedrijven en kantoren, maar daar stoppen de mogelijkheden niet. Aangezien de zonwering zich tussen de beglazing bevindt, kan het systeem zonder problemen worden gebruikt in omgevingen waar hygiëne van primordiaal belang is, zoals ziekenhuizen. En door de doekuitvoering met dubbele plissé kan het ook voldoen aan alle eisen inzake privacy.
De opbouw van het systeem zorgt ervoor dat de zonwering optimaal is beschermd tegen zowel het binnen- als het buitenklimaat. Ingebouwde zonwering is dan ook niet onderhevig aan weersinvloeden. Op hoge gebouwen bijvoorbeeld zal de wind dus niet voor geluidsoverlast zorgen (de zonwering kan immers niet klapperen).
Ten slotte kan ingebouwde zonwering in combinatie met verschillende raamuitvoeringen worden toegepast. Tegenwoordig zijn ramen in glas/glashoekuitvoering bijvoorbeeld een echte trend en daarbij is een lamellensysteem per hoek tot 3 op 3 m reeds mogelijk. En ook in schuifdeuren en harmonicadeuren kan het systeem probleemloos worden verwerkt.

GLASTECHNOLOGIEEN
In feite kan ingebouwde zonwering met iedere glassoort worden gebruikt, zoals standaard isolatieglas; driedubbel isolatieglas; geluidswerend glas; verwarmbaar glas; brandwerend glas; in- en uitbraakwerend glas; en kogel- en explosiewerend glas.
VOOR- EN NADELEN
Ingebouwde zonwering vraagt geen onderhoud (de zonwering zit immers tussen de beglazing) en ziet er op esthetisch vlak zeer goed uit. Traditionele zonweringsystemen kunnen minder geliefd zijn bij architecten omdat ze het zicht op de buitenkant van het gebouw belemmeren. Het systeem heeft echter nog een extra streepje voor, omdat het met ingebouwde zonwering nog steeds mogelijk is om (bijvoorbeeld tijdens de winter) gebruik te maken van gratis zonnewarmte. Zonder zonwerende coating op de buitenruit maar met een 1.0 coating op de binnenruit bij dubbele beglazing kan met lamellen een flexibele g-waarde worden gecreëerd in de zomer, met meer licht en warmtetoetreding in de winter. Een nadeel van ingebouwde zonwering is dat het systeem meestal niet achteraf kan worden aangebracht. Wie ingebouwde zonwering wil aanschaffen moet in het merendeel van de gevallen ook kiezen voor nieuwe ramen. Een uitzondering is echter een renovatieoplossing, waarbij een systeem met lamellen van 10 mm dat bij een spouw van 16 mm een-op-een kan worden vervangen met de bestaande beglazing.