VerwarminginstallatiesPremium

Verplichte online registratie stooktoestellen

Bij uitvoering van de keuring of het onderhoud

Sinds 1 januari 2023 zijn erkende technici (L, GI of GII) en geschoolde vakmannen verplicht om de uitvoering van de keuring voor eerste ingebruikname of het onderhoud van een centraal stooktoestel online te registreren. De registratie gebeurt binnen één maand na uitvoering van de keuring of het onderhoud via de webtoepassing van het VEKA (Vlaams Energie-en Klimaatagentschap).

Verplichte online registratie stooktoestellen
Een goed onderhouden en goed ingesteld centraal stooktoestel kan een energiebesparing van 5% opleveren

Deze nieuwe verplichting staat beschreven in het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 betreffende het onderhoud en het nazicht van (centrale) stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater, ook Stooktoestellenbesluit genoemd. Het gaat dus om Vlaamse regelgeving.

Bruikbare data

Een goed onderhouden en goed ingesteld centraal stooktoestel kan een energiebesparing van 5% opleveren. Momenteel is het verplichte tweejaarlijkse onderhoud bij centrale stooktoestellen op gas en het jaarlijkse onderhoud bij stooktoestellen op stookolie en vaste brandstoffen (pellets, hout …) onvoldoende gekend bij de eigenaars (en huurders).

"Deze meldingsplicht is nodig om andere maatregelen mogelijk te maken in de toekomst"

Anneleen Haers van VEKA
Anneleen Haers, stafmedewerker communicatie van het VEKA

“Het verplicht aanmelden van de uitgevoerde keuringen en onderhoudsbeurten zal niet direct leiden tot meer energie-efficiënte stooktoestellen. Maar, via deze meldingsplicht wordt er bruikbare data verzameld, hetgeen een noodzakelijke tussenstap is om andere maatregelen mogelijk te maken in de toekomst”, vertelt Anneleen Haers, stafmedewerker communicatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). “Op termijn wil de overheid eigenaars via de woningpas waarschuwen wanneer een nieuw onderhoud noodzakelijk is, of hen sensibiliseren over meer duurzame verwarmingsopties als hun ketel aan vervanging toe is. Daarnaast is het mogelijk om, met behulp van de data, binnen twee jaar de handhaving op te starten. Als een gasketel tweejaarlijks moet onderhouden worden, en er vanaf 2023 gestart wordt met het verzamelen van data, zal het mogelijk zijn om vanaf 2025 te controleren wie wel of niet het verplichte onderhoud heeft laten uitvoeren.”

“Ook kan men - vanuit het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap – een meer kwalitatieve uitvoering door technici garanderen. Als technici op een dag bijvoorbeeld 20 onderhoudsbeurten uitvoeren, zal het voortaan gemakkelijker zijn om de kwaliteit van deze uitvoeringen op te sporen en na te gaan.”

Definitie centraal stooktoestel

In het Stooktoestellenbesluit (artikel 1) staat een ‘centraal stooktoestel’ gedefinieerd als een opwekker waarbij de opgewekte warmte in eerste instantie wordt gebruikt om verschillende ruimten op een aangename temperatuur te brengen, en die in tweede instantie eventueel ook zorgt voor de productie van warm tapwater.

De onderhouds- en keuringsverplichting van centrale stooktoestellen, en ook de meldingsplicht, geldt zowel voor centrale stooktoestellen in residentiële als in niet-residentiële toepassingen.

Wie/wanneer registreren

De erkende technicus staat in voor de keuring en het onderhoud van een centraal stooktoestel en maakt daar de nodige attesten voor op. Het is dan ook de erkende technicus die instaat van de digitale aanmelding van de keuringen en onderhoudsbeurten. Ook een administratief medewerker kan de uitgevoerde keuringen en onderhoudsbeurten digitaal aanmelden, namens de erkende technicus. De erkende technicus draagt wel de eindverantwoordelijkheid en zal de gegevens die de medewerker heeft ingevoerd, moeten doorlopen en valideren.

De online registratie via het webplatform van het VEKA moet binnen de maand na de uitvoering van een keuring of onderhoudsbeurt gebeuren. Dit vanaf 1 januari 2023. De link naar het webplatform van het VEKA is https://melding.veka.vlaanderen.be. De erkende technicus (of de administratief medewerker) moet zich eerst uniek identificeren in het platform, via een elektronische identiteitskaart, itsme, sms … net zoals bij de aangifte van de personenbelastingen.

Belangrijk: de meldingsplicht van de keuring en onderhoud vanaf 2023 maakt deel uit van de erkenningsvoorwaarden van de erkende technicus (naast de verplichte bijscholing en retributie). Een erkende technicus die verzaakt aan deze meldingsplicht, riskeert dus zijn of haar erkenning te verliezen.

Wat moet vermeld worden

Onder andere de kenmerken van het toestel, plaats en datum van uitvoering, beoordeling werking en het erkenningsnummer dienen gemeld te worden. “Er worden enkel gegevens gevraagd die de erkende technicus nu al noteert in de attesten voor keuring en onderhoud. Er is een onderscheid gemaakt tussen verplichte en optionele invoergegevens”, aldus Anneleen Haers van VEKA. “Enkel die gegevens die het VEKA nodig heeft om via de woningpas meldingen te kunnen sturen naar de eigenaars, en gegevens die nodig zijn voor de controle van de verplichting - bijvoorbeeld de brandstof van de ketel - worden opgevraagd. Gegevens waar de technicus niet altijd over beschikt, zoals het merk, type en fabricatienummer van een oud toestel, zijn optioneel. De technicus kan die invoeren voor een volledige documentatie van zijn uitgevoerde werken, maar deze invoer is niet verplicht.”

Stooktoestellen registratie
Onder andere de kenmerken van het toestel, plaats en datum van uitvoering, beoordeling werking en het erkenningsnummer dienen gemeld te worden

“Verschillende bedrijven werken momenteel al met gespecialiseerde software of met een eigen digitale toepassing voor de opmaak van hun attesten. Het VEKA zoekt samen met de softwareleveranciers en met gebruikers van een eigen toepassing naar een manier om de invoergegevens eenvoudig over te nemen, van de ene toepassing in de andere, om dubbele invoer te vermijden. Daar wordt volop werk van gemaakt.”

 

Meer informatie voor de technici: Informatie voor de technicus vloeibare, technicus gasvormige brandstof en technicus verwarmingsaudit (cv-ketel) | Vlaanderen.be

Meer informatie voor de eigenaars (en huurders) van een centraal stooktoestel: Keuring en onderhoud van uw verwarming | Vlaanderen.be

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Mauro D'Abbenigno

Gerelateerde artikels

Software wordt onmisbare tool voor installateurs

Nu er in vlaanderen en brussel een meldingsplicht geldt bij de eerste ingebruikname en elke onderhoudsbeurt van een centraal stooktoestel, grijpen meer en meer installateurs naar digitale tools. u wint er dan ook tijd mee, want na het uitlezen van de ...

Wat rookgasanalyse u kan leren over een verwarmingsinstallatie

In een vorig nummer van sanilec werd het meetproces van de verplichte rookgasanalyse grondig uit de doeken gedaan. in dit artikel gaan we dieper in op de meetresultaten. wat vertellen de waarden u over de toestand van de verwarmingsinstallatie?

Tips & tricks voor een accurate verbrandingsgasanalyse

De verbrandingsgasanalyse is een belangrijk – en verplicht – onderdeel bij de keuring van gas- en stookolieketels. in belgië is het vereist om dit te doen met behulp van een elektronisch meettoestel. dat lijkt een evidentie, maar velen mispakken zich

In zeven stappen naar de renovatie van collectieve rookgaskanalen

De renovatie van rookgaskanalen belooft nog een aantal jaar hoog op de agenda van de verwarmingsinstallateur te blijven staan. er zijn in belgië immers nog honderdduizenden oude gas- en stookolieketels, waarvan een aanzienlijk deel de komende jaren wellicht door condenserende toestellen vervangen zal worden. blijkt zo'n renovatie in eengezinswoningen relatief eenduidig, dan is de vernieuwing van gemeenschappelijke schouwen helaas een problematischer punt. elke situatie is immers anders en er zijn tal van factoren in rekening te brengen. met dit stappenplan zetten we u alvast op weg.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine