OPTIMAAL GEBRUIKMAKEN VAN REGENWATER
WAAROM EEN HEMELWATERPUT PLAATSEN
OPBOUW VAN EEN REGENWATERSYSTEEM
DE GESCHIKTE REGENWATERPOMP KIEZEN
FILTEROPLOSSINGEN
ONDERHOUD REGENWATERSYSTEMEN
WAAROM EEN HEMELWATERPUT PLAATSEN?
Volgens de wetgever kan zeker 50% van al het water dat in huis verbruikt wordt, vervangen worden door regenwater. Daarom is het zowel in Vlaanderen als in Brussel verplicht om een hemelwaterput te voorzien. Maar er is meer! In de praktijk zou zelfs tot 90% van het waterverbruik door regenwater vervangen kunnen worden.
DE OPBOUW VAN EEN REGENWATERSYSTEEM
Vanop het dak stroomt regenwater via de dakgoten naar de hemelwaterput. Maar een regenwatersysteem is meer dan een put alleen. In dit artikel bespreken we de basisopbouw.
DE GESCHIKTE REGENWATERPOMP KIEZEN
Vlaanderen verplicht sinds 2014 het hergebruik van regenwater bij nieuw- of herbouw. Dat water dient onder meer om de toiletten door te spoelen, en met de juiste filtering kan zelfs de wasmachine van water worden voorzien. Alles samen levert dat de particulier een jaarlijkse besparing tot wel 22.000 liter op. De verplichting van overheidswege past in de algemene trend naar meer duurzaamheid. Aangezien de aandacht voor dit soort oplossingen in de toekomst niet zal verslappen, zal je regenwatersystemen alsmaar vaker moeten installeren. Een helder overzicht van de types regenwaterpompen en de aandachtspunten die bij de installatie komen kijken, is dan best handig.
DE JUISTE FILTEROPLOSSING
Als vanzelfsprekend is de kwaliteit van onbehandeld regenwater niet voldoende om zich mee te wassen. Ook voor andere toepassingen kan een nabehandeling van het regenwater aan te raden zijn. Daarvoor bestaan diverse filteroplossingen.
ONDERHOUD REGENWATERSYSTEMEN
Een regenwatersysteem dat slecht of zelfs helemaal niet wordt onderhouden, kan heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. Het is daarom aangewezen om de verschillende onderdelen van de installatie op tijd en stond te onderhouden.