Verborgen parel ‘Klein Kloosterke’ in Maaseik schittert opnieuw
Warme zorgplek als hoogste erfgoed, voortaan open voor breed publiek en evenementen
Het Capucijnenklooster, in de volksmond beter bekend als het 'Klein Kloosterke' opent na een grondige renovatie de deuren. Naast de warme zorg die hier al sinds 1632 geboden wordt, stelt Covida, een vzw die mensen met een beperking ondersteunt, het klooster voortaan ook open als locatie voor rustige evenementen, lezingen en workshops.
Betekenisvolle toekomst
Omringd door nieuwere gebouwen verdween het Klein Kloosterke de voorbije decennia uit het zicht. Veel inwoners van Maaseik waren zich niet meer bewust van het bestaan ervan. Met deze ingrijpende renovatie krijgt het voormalige klooster een betekenisvolle toekomst als warme zorgplek binnen Covida. Zorg als hoogste erfgoed – het is hier niet alleen een slogan, maar een tastbare realiteit.
Een schat aan verhalen
Tijdens de renovatie ontdekten we een schat aan verhalen over de Capucijnen en de Zusters van Liefde die hier leefden. Door de eeuwen heen vervulde het klooster verschillende functies. Dankzij deze nieuwe inzichten kunnen we de rijke erfenis vandaag nog beter begrijpen en waarderen.
Capucijnen & Zusters van Liefde
De Capucijnen legden onbewust de basis van wat later Covida zou worden. Ze leefden naar het voorbeeld van Franciscus van Assisi en speelden een belangrijke rol in Maaseik (onder meer als brandweer en zorgverleners bij pestuitbraken). Vanaf 1840 namen de Zusters van Liefde het klooster over en breidden ze de zorg en het onderwijs uit naar blinde, dove en later ook verstandelijk beperkte kinderen. Vandaag heeft Covida het ‘Klein Kloosterke’ met respect voor zijn geschiedenis gerenoveerd tot een toegankelijke, inspirerende site.
Eeuwenoude rust, hedendaagse ontmoeting
Achter de muren van het Capucijnenklooster schuilt een verhaal van stilte en bezinning, een plek waar tijd geen haast heeft. Vandaag zetten we deze traditie voort, maar afgestemd op de wereld van nu. Of je nu op zoek bent naar een plek om jezelf te ontmoeten of te verbinden met anderen – hier vind je de ruimte om tot rust te komen.
Vandaag nog steeds zorg voor mensen met een beperking
Ook vandaag wordt hier zorg geboden aan personen met een verstandelijke beperking. De eeuwenoude traditie van gastvrijheid blijft voortleven in een hedendaagse werking. Bovendien wonen, werken en krijgen mensen in de onmiddellijke nabijheid begeleiding, waardoor de warme zorgtraditie van deze plek levendig blijft. Bovendien kunnen we aan onze cliënten zo nieuwe rollen geven in het kader van inclusie, een basistroef van Covida; een vzw die niet alleen inzet op de beperking maar vooral op het talent van elke cliënt.
Verhuur van rustige, inspirerende ruimtes
Een aantal unieke ruimtes zijn te huur voor activiteiten die aansluiten bij het rustige karakter van de site. Van bedrijfsbijeenkomsten, opleidingen, lezingen, tentoonstellingen, kleinschalige muzikale optredens tot reflectiemomenten of creatieve workshops: alles vindt hier een passend onderdak, mét respect voor de cliënten en de visie van Covida. “Het Capucijnenklooster staat nu open voor een breed publiek, zonder zijn serene karakter te verliezen”, zegt algemeen directeur Ann Willen.
Blik op de toekomst: 2 tentoonstellingen
Er komen twee permanente tentoonstellingen: een over de zorg die hier door de eeuwen heen werd geboden en een over het religieuze erfgoed dat deze plek zo bijzonder maakt. Beide bieden een unieke inkijk in de geschiedenis en traditie van het klooster.




