ZONNEPANELEN: GLAS-GLAS OF GLAS-FOLIE?
Sinds vernieuwde technieken ervoor hebben gezorgd dat glas-glas zonnepanelen aanzienlijk lichter zijn geworden, zijn de zonnepanelen bezig met een opmars. Nu het enige nadeel - het gewicht - geen nadeel meer is, lijken de dagen voor glas-folie zonnepanelen dan ook geteld. Erik de Leeuw is algemeen directeur van SOLARWATT, dat zowel glas-glas als glas-folie zonnepanelen produceert. Hij schijnt samen met Stefan van der Laan, directeur Groene-Woningen, licht op beide technieken en de ontwikkelingen in de sector.
Waarin verschilt glas-glas van glas-folie?
“Glas-folie zonnepanelen zijn asymmetrisch van structuur. De zonnecel is gemonteerd tussen een glasplaat aan de voorkant en een plaat van plastic folie aan de achterkant. Bij glas-glas zonnepanelen bevindt de zonnecel zich tussen twee glasplaten."
Wat is dan het voordeel van glas-glas boven glas-folie?
“Folie brandt, buigt en verweert sneller. Bij glas-folie zonnepanelen dringen vocht, zuurstof en schadelijke substanties, zoals ammoniak en schadelijke gassen, beetje bij beetje in het zonnepaneel en zorgen zo voor vermogensverlies. Bij glas-glas zonnepanelen is dit niet mogelijk: de cel wordt perfect beschermd door de twee glasplaten aan weerszijden. Doordat glas-folie zonnecellen kwetsbaarder zijn, worden ze bovendien blootgesteld aan trekspanning, waardoor het risico bestaat dat ze scheuren. Als ze herhaaldelijk te lijden hebben onder trekspanning, kunnen zogenoemde hotspots ontstaan, die het vermogen van het hele zonnepaneel negatief beïnvloeden. Daarnaast scoren glas-glas zonnepanelen hoger op brandveiligheid: de plastic folie aan de achterzijde is vatbaarder voor brand, bijvoorbeeld als er op oudjaarsavond vuurwerk op het dak belandt. Glas-glas zonnepanelen zijn daartegen bestand, omdat glas niet brandt."
Hoe zit het met de garantie?
“Wij gebruiken de laatste 5 jaar alleen nog maar glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT", zegt Stefan van der Laan, directeur Groene-Woningen. “Steeds meer ervaren wij problemen in de markt met de claimbaarheid van garanties op glas-folie zonnepanelen", vult van der Laan aan. “Bij glas-folie zonnepanelen ontstaan namelijk veel vaker microcracks door bijvoorbeeld transport, extreme hagel of doordat een monteur er met zijn knie op leunt. Deze microcracks zijn met het blote oog niet zichtbaar en verergeren na verloop van tijd. Omdat deze schade vaak later boven water komt valt dit vaak buiten de vastgestelde garantieperiode. Dit probleem ervaren wij niet bij glas-glas zonnepanelen. Dit dankzij de extreme duurzaamheid."
En qua prijs?
“Als je kijkt naar de aanschaf- en installatiekosten, het vermogen en de slijtage, dan is over de hele linie glas-folie minder aantrekkelijk dan glas-glas. De kosten zijn aanvankelijk iets lager, maar het vermogen neemt doorgaans na ongeveer tweeduizend uur al af. De reden? Vocht en zuurstof tasten de cellen aan. Glas-glas zonnepanelen daarentegen verkeren na vijfduizend uur nog vrijwel in nieuwstaat en hebben dan niets van hun vermogen verloren. Ter vergelijking: in dertig jaar tijd produceren glas-glas zonnepanelen ongeveer 25 procent meer stroom dan glas-folie. Dan is een afweging voor de klant snel gemaakt."
Meer informatie?
Solarwatt.be/glas-glas-zonnepanelen
Bekijk hier het promotiefilmpje ivm glas-glas zonnepanelen