Tuinwerkzaamheden

Alles over natuurlijke tuinen

Hommel natuurlijke wilde tuin

Steeds meer mensen ruilen de grasmat - deels dan wel volledig - in voor wat meer variatie in beplanting. Anderen laten het gazon volledig achterwege en gaan voluit voor een ongerepte wilde tuin, waar de natuur helemaal zijn vrije beloop mag gaan. Niet alleen krijg je zo meer biodiversiteit aan je achterdeur, je wapent je tuin ook tegen klimaatverandering. Maar wat houdt zo'n natuurlijke tuin in? Je leest het hier.

Hoe bekom je een natuurlijke tuin?
Hoe leg je zelf een bloemenweide aan?
Meer biodiversiteit  = minder plagen
Waarom kiezen voor beloopbare bodembedekkers?

 

Hoe bekom je een natuurlijke tuin?

natuurlijke tuin wilde

De afgelopen jaren vonden veel mensen de weg terug naar de schoonheid en rust die de natuur ons brengt. Ook het belang van diversiteit en het plezier van wilde dieren spotten stond prominenter op de kaart. Ver hoef je daarvoor niet te trekken. Met een natuurlijke of wilde tuin kan je dat gevoel namelijk tot vlak aan de achterdeur brengen. Maar wat is een wilde tuin precies en hoe begin je daaraan?

Lees het volledige artikel

 

Hoe leg je zelf een bloemenweide aan?

Bloemenweide natuurlijke tuin

Bloemenweides vinden steeds meer hun weg terug naar de privétuin. Ze zijn een lust voor het oog, maar trekken ook nuttige insecten aan, zoals vlinders, bijen en hommels. Je begint echter beter niet lukraak bloemenzaad rond te strooien. Als je zelf een dergelijke weide wil aanleggen, informeer je best over de bodemstructuur van je tuin, de soorten bloemenmengsels die je kan kopen én hoe je je bloemenweide maait. Lees er hieronder meer over. 

Lees het volledige artikel

 

Meer biodiversiteit  = minder plagen

Egel slak minder plagen

Zoals meestal het geval is, heeft moeder natuur zo haar eigen oplossingen om met problemen om te gaan. Daarom is er voor elk plaagdier ook een roofdier om de aantallen in evenwicht te houden. Je kan hiervan gebruikmaken in je (moes)tuin. Verhoog de biodiversiteit in je tuin en pak plagen aan door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden. 

Lees het volledige artikel

 

Waarom kiezen voor beloopbare bodembedekkers?

beloopbare bodembedekkers

Borders, paden en verloren hoekjes moeten niet altijd een gazon of verharde oppervlakte worden. Een ecologische en esthetische oplossing is om beloopbare bodembedekker te gebruiken. Welke je kan toepassen en wanneer precies, leggen we je graag uit. 

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

"mijn tuinen zien er niet spectaculair uit, maar zijn dat wel"

Meer wetenschap in de tuin, daar pleit tuinarchitect olivier foubert voor. “we weten nu veel meer dan tien jaar geleden, maar die kennis wordt nog te weinig in de praktijk gebracht. ik zie nu veel tuinen die heel hard op elkaar lijken, omdat tuinaannemers voortdurend naar elkaar kijken. zelf wil ik die eenheidsworst doorbreken met tuinen die in de eerste plaats een ecologische meerwaarde hebben. tuinarchitecten en tuinaannemers moeten elkaar de hand reiken: de wetgeving wordt steeds strenger en de aannemers hebben steeds meer zorgen over hun personeel en hun werven. wij, architecten, kunnen hen helpen."

Interview herwig dendauw

De vlaamse tuinaannemer: herwig dendauw won vorig jaar goud in de categorie grote tuinen (meer dan 1.000 m²). voor het winnende project, in heule, herschiep hij een oude tuin met respect voor de historische elementen. een tuinaannemer werkt nooit los van de omgeving, vindt hij. “zeker bij een grote landschapstuin moet je rekening houden met de ruimte - de mensen komen juist op een bepaalde plaats wonen vanwege die open ruimte. je moet ook altijd goed luisteren naar wat de mensen willen. op die manier probeer ik zo goed mogelijk mijn passie over te brengen.“

De vlaamse tuinaannemer: dit zijn de winnaars

De wedstrijd de vlaamse tuinaannemer vierde zijn 25ste verjaardag met heel wat luister. opvallend onder de winnaars van deze editie was vooral de grote diversiteit aan tuinen, de aandacht voor waterhuishouding en de labels 'strak' en 'nonchalant' die elkaar steeds meer gaan afwisselen binnen de tuin.

Grote permacultuurtuin bij la mazerine

Thibaut vankeerbergen trad midden 2020 aan als manager bij carrefour market ‘la mazerine’ in genval onder de voorwaarde dat hij een beleid mocht uitstippelen dat de mens centraal zou stellen. en dat doet hij op alle vlakken. getuige zijn project ‘care for’: een permacultuurtuin aan de winkel.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine