Industriële klimatisatiePremium

Koel- en vriestechnieken in de voedingsindustrie

De belangrijkste koeltechnieken op een rijtje
De ideale vriestechniek kiezen

De belangrijkste koeltechnieken op een rijtje

Koelen voeding

De voedingsindustrie werkt met aan bederf onderhevige grondstoffen en (half)producten. Er staan de producenten diverse koelmethoden ter beschikking om de groei van micro-organismen af te remmen en ervoor te zorgen dat de kwaliteit, de textuur en de samenstelling gehandhaafd blijven. 

De ideale vriestechniek kiezen

Vriestechniek

Voedselconservering is al een probleem sinds de mens begon met jagen en verzamelen, maar toen was men ongetwijfeld minder kieskeurig. Bederf, uitdroging en verlies aan textuur en/of smaak worden tegenwoordig niet meer getolereerd. Elke voedselproducent wil bij de aanschaf van een nieuw vriessysteem de juiste keuze maken, en breekt zich het hoofd over zaken als de productiecapaciteit van de fabriek, de vereiste flexibiliteit, de milieu-impact en, niet op de laatste plaats, de beschikbare financiële middelen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Wouter Oude Groothuis

Gerelateerde artikels

De juiste deur op de juiste plaats

In firma’s die diepvriesproducten vervaardigen, voeding verwerken of fruit en groenten bewaren, is er veel bedrijvigheid. de grootste uitdaging ligt dan in het feit dat de temperatuur ondanks dit alles constant moet blijven. een cruciale factor hierin zijn deuren en poorten die de toegang vormen tot de koel- en vriescellen.

Koel- en vriescellen snel en eenvoudig op te bouwen

Waar een aanzienlijk temperatuurverschil tussen twee ruimtes gerealiseerd moet worden, bijvoorbeeld voor de bewaring of verwerking van voedsel, bieden koel- of vriescellen vaak soelaas. die kunnen snel en eenvoudig modulair worden samengesteld met standaardpanelen en -verbindingen, die dan ook vlot uit voorraad leverbaar zijn. zo verliest de koeltechnieker hier niet veel tijd mee en kan die zich optimaal focussen op de eigenlijke berekening en installatie van de nodige koel- of vriestechnieken.

Aandachtspunten bij het kiezen van de geschikte mobiele koel- en vriescel

Mobiele koel- en vriescellen zijn er in allerlei soorten en met verschillende opslagcapaciteiten. de standaarduitrusting bestaat uit onder meer verlichting, een antislipvloer, data logging en systemen voor het melden van functiestoringen. er zijn echter ook modellen met een specifieke functie. voorbeelden daarvan zijn de shockvriezer, de lowtemp unit, de luchtbehandelingskast, de tempereercel, de klimaatcel en de fruitrijpcel. voor deze en voor de standaarduitvoeringen geldt dat de units snel te (ver)plaatsen zijn en relatief eenvoudig zijn uit te breiden bij een dreigend capaciteitstekort.

Aandachtspunten bij montage

Koel- en vriescellen kunnen snel en eenvoudig modulair worden samengesteld met standaardpanelen en -verbindingen, die dan ook vlot uit voorraad leverbaar zijn. zo verliest de koeltechnieker hier niet veel tijd mee en kan die zich optimaal focussen op de eigenlijke berekening en installatie van de nodige koel- of vriestechnieken.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine