ad
GevelsPremium

7 misvattingen over akoestiek

Laat akoestische problemen uw bouwproject niet verknallen

Specialist van dienst Marcelo Blasco, bestuurder van Blasco bv, Acoustic Design & Engineering, gaat dieper in op de theorie en de praktijk van akoestische isolatie. Daarbij maakt hij korte metten met enkele vaak voorkomende misvattingen in de sector. In deze bijdrage zetten we er alvast enkele op een rijtje.

1. “Dankzij de scheidingswand kunnen we de akoestiek binnen deze ruimte met 10 dB verbeteren"

Marcelo BlascoMarcelo Blasco: “In deze ene uitspraak schuilen in feite meerdere misvattingen. Eerst en vooral is decibel een eenheid die wordt gebruikt om verschillende akoestische grootheden uit te drukken. Wanneer je zegt dat je iets met 10 dB zult verbeteren, zul je dus eerst duidelijk moeten aangeven over welke grootheid je het precies hebt. In de meeste gevallen zal het ofwel over de geluidsverzwakkingsindex R (luchtgeluidsisolatie gemeten in het laboratorium), ofwel over de luchtgeluidsisolatie in situ gaan (DA)

Ten tweede moeten we goed oppassen met uitspraken over één specifieke ruimte. Het kan inderdaad heel goed zijn dat volgens de technische fiche een type scheidingswand de waarde R met 10 dB verbetert ten opzichte van een bepaalde standaardoplossing. Weet echter dat deze verbetering gemeten is in laboratoriumomstandigheden. In situ, dus op de werf of in zijn toegepaste vorm, kan het resultaat anders (meestal minder goed) uitvallen omwille van flankerende geluidstransmissies via het plafond, tussenwanden, enz... Opgepast dus met uitspraken en beloftes!

Tot slot komt een verbetering van 10 dB overeen met een halvering van de geluidsperceptie."

2. “Akoestische eisen zijn enkele verplicht indien specifiek vermeld in het lastenboek"

Blasco: “Fout, dus. Net zoals op het vlak van thermische isolatie, stabiliteit of brandveiligheid bestaan er wel degelijk akoestische eisen die bij wet verplicht zijn. Voor woongebouwen kun je de eisen terugvinden in de norm NBN S01-400-1 (2022), voor schoolgebouwen is dat de norm NBN S01-400-2 (2012) en voor kantoorgebouwen, ziekenhuizen, rusthuizen, hotels ... zijn er de normen NBN S01-400 (1977) en NBN S01-401 (1987). De laatste twee normen zullen binnenkort worden vervangen door de NBN S01-400-3. Het is aan te raden om in het lastenboek duidelijk te vermelden welke norm zal worden gevolgd en welke kwaliteitsklasse. Dit vermijdt alle mogelijke discussies in de toekomst.

Een gouden tip: vraag steeds aan de architect of aan de hoofdaannemer over welk kwaliteitsniveau het precies gaat. Zeker bij exclusieve bouwprojecten zoals luxe woningen of luxe appartementen, zal een rechter, mocht het ooit zo ver komen, de koper in bescherming nemen en een hoger akoestisch comfort eisen."

3. “Minerale wol is een goede akoestische isolatie tegen luchtgeluid"

een dakconstructie fungeert typisch als een massa-veer-massasysteem
Dakconstructies fungeren vaak als massa-veer-massasysteem

Blasco: “Minerale wol speelt een belangrijke rol op het vlak van akoestiek, maar biedt op zich geen goede akoestische isolatie tegen luchtgeluid. Hoe deze schijnbare paradox verklaren? Wel, minerale wol is in de eerste plaats een opencellig licht materiaal. Dat betekent dat het te weinig massa heeft om een afdoende barrière te vormen tegen geluid.

Het opencellig karakter zorgt er wel voor dat het materiaal geluidsgolven absorbeert. Minerale wol beperkt m.a.w. sterk de nagalmtijd (weerkaatsingen van de geluidsgolven tegen de vlakken) in een ruimte. Geen wonder dat de baffles of de akoestische plafonds in landschapskantoren, doorgaans heel wat minerale wol bevatten.

Ook in een spouw is het raadzaam om spouwresonanties te beperken. Door de spouw, in een massa-veer-massasysteem, op te vullen met geluidsabsorberend materiaal (zoals minerale wol) zal dit systeem, met de twee massa's als essentiële onderdelen, nog beter presteren.  Kwestie van de zaken correct te nuanceren!"

4. “De akoestische isolatie tussen twee kamers wordt enkel bepaald door de directe scheidingswand"

Blasco: “Iedereen met een beetje ervaring op het vlak van akoestiek weet dat dit niet waar is. Toch zijn er nog steeds architecten en aannemers die hun klanten verkeerdelijk inlichten met hoogperformante scheidingswanden die alle mogelijke geluiden zouden tegenhouden. De waarheid is uiteraard dat het geheel slechts zo sterk is als zijn zwakste schakel. Het lawaai kan zich immers ook via de vloeren, de plafonds, de façade, de leidingsdoorvoeren enzovoort verplaatsen. Dit noemt men flankering. Bij akoestiek moet men dus altijd het totaalplaatje bekijken."

Let hier op de verschillende soepele materialen (rotswol, voegband, neopreenrubber) die de zware massa's van elkaar scheiden
Let op de verschillende soepele materialen (rotswol, voegband, neopreenrubber) die de zware massa's van elkaar scheiden

5. “De zwevende dekvloer wordt gestort tot tegen de muren"

Blasco: “Starre verbindingen moet men steeds trachten te vermijden. Het ontkoppelen van zware massa's vormt in feite de basisregel voor iedereen die bezig is met akoestisch isoleren. Leuke anekdote in dat verband: ooit moest ik een expertise doen in een appartementsgebouw aan de kust. Daar hoorde men op de zevende verdieping de stoelen schuiven vanuit het restaurant op het gelijkvloers! De oorzaak bleek uiteindelijk dat men in het restaurant tussen de afgewerkte vloer en de plint geen soepele voeg had voorzien maar een harde, starre lijmvoeg. Dat bewijst nog maar eens dat bij akoestiek elk 'detail' van levensgroot belang is. Je kunt alles nog zo tot in de puntjes uitvoeren, als je op het allerlaatste ogenblik een steek laat vallen, is de hele boel om zeep. Idem voor zwevende dekvloeren: deze moeten steeds volledig ontkoppeld zijn van de omgeving. Indien de zwevende dekvloer hard contact maakt met de omringende wanden, kan men nooit tot goede akoestische oplossingen komen. Hier moet men dus ook de juiste randisolatie voorzien."

“Vanuit het oogpunt van akoestiek zou men eigenlijk symmetrische dubbele beglazing moeten verbieden"

Akoestiek in renovatieprojecten is geen makkelijke klus, zeker niet als er een 'gebrek' is aan massa. Het creëren van een box-in-boxsysteem is vaak het enige sluitende antwoord
Akoestiek in renovatieprojecten is geen makkelijke klus, zeker niet als er een 'gebrek' is aan massa. Het creëren van een box-in-boxsysteem is vaak het enige sluitende antwoord

6. “4-12-4-dubbele beglazing is akoestisch beter dan 4 mm enkel glas"

Blasco: “Een vaak voorkomende fout. 4 mm enkel glas isoleert akoestisch gezien wel degelijk beter dan het thermisch veel performantere 4-12-4! Dubbele en drievoudige beglazing kan eigenlijk enkel maar akoestisch performant zijn op voorwaarde dat het asymmetrisch is opgebouwd.

Wie kiest voor veiligheidsglas, plaatst het gelamineerde glasblad vanuit akoestisch standpunt het best aan de binnenzijde van de woning. Waarom? Indien de PVB-folie in het buitenste glasblad zou zitten, dan zou deze in de winterperiode star worden onder invloed van de koude, wat akoestisch gezien nadelig is. Gelukkig spoort dit principe perfect met de wetgeving op vlak van doorvalbeveiliging!

Er zijn ook akoestische PVB-folies op de markt. Deze worden aangeduid met de term PVBA, en zijn akoestisch performanter dan de standaard-PVB-folies. Let evenwel op: binnen de PVBA's zijn er verschillende merken en types. Kies voorzichtig, want ze scoren vaak erg uiteenlopend, en ook de prijs kan sterk variëren!"

7. “Ventilatieroosters en akoestiek zijn volkomen tegenstrijdig aan elkaar"

Blasco: “Er bestaan ventilatieroosters die akoestisch performanter zijn. Pijnpunt is hier vaak de interpretatie van de technische fiches. De grootheid gebruikt bij de prestatiebepaling van het rooster is immers een andere dan de grootheid gebruikt bij de prestatiebepaling van het raam en de bijbehorende beglazing. Die twee waardes mag u dus niet zomaar met elkaar vergelijken! Informeer u hierbij ten gronde. En tot slot, wanneer de akoestische eisen heel erg hoog liggen, bijvoorbeeld in Zaventem of vlak naast een zeer drukke baan, dan is het meer aangewezen om voor balansventilatie te kiezen en geen ventilatieroosters te voorzien in de gevel."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Bart Denys
ad